"Vyloučíme-li nemožné, výsledek, ať už jakkoli nepravděpodobný, musí býti pravdou."

neděle 15. prosince 2013

Fraktály, fraktální geometrie

Toto téma souvisí s tématy Dimenze a Metatronova krychle, doporučuju přečíst všechny tři :p

Popíšu to jen velmi stručně, nebudu zabíhat do nějakých definic, rozděleních apod., to není podstatný pro to, co tu chci demonstrovat. Tak jako Metatronova krychle zdánlivě nesouvisela s tématem Dimenze, stejně tak zdánlivě s tím nesouvisí fraktální geometrie :p

Upozorňuju, že vás trošku zahltím obrázky, ale díky nim je to snadno pochopitelný :)

Fraktální geometrie se využívá pro popis objektů, které mají složitou strukturu, jsou nepravidelné a při zvětšení nebo zmenšení vidíme stále stejnej tvar, motiv. Tvar fraktálů se opakuje v nich samých.
Pro lepší pochopení je tu obrázek Kochovy vločky (vznikne tím, že se úsečka rozdělí na tři části, nad prostřední se setrojí trojúhelník a základna se odstraní. Tohle se neustále opakuje)


 Ve 3D





V konečným důsledku to znamená, že když se podíváme na část obrazce po zvětšení, tak bude stále obsahovat informaci (tvar) původního obrazce. Prostě ať si zvětšujeme nebo zmenšujeme, pořád budeme vědět jaký je tvar celého obrazce.Jedná se o nekonečně členitý tvar.

Kde můžeme na fraktály narazit?

Všude :D Oki, trochu to rozepíšu :p Kromě matematicky (fraktály stochastické) i v přírodě (fraktály přírodní). Fraktálem jsou mraky, stromy, sněhové vločky, cévní systémy, členění plic, hvězdokupy, DNA, blesky.

Fraktální geometrie má využití i při implementaci v počítačové grafice, čili PC hry!

Dokonce při znalosti fází a struktury Elliotových vln, které nejsou nic jinýho než fraktál, lze na burze s velkou pravděpodobností odhadnout cenovej vývoj a tím riziko obchodování minimalizovat, dále tak jde určit změny v inflaci, změny v kurzech měny, zadluženost států. Tzn., využití v dynamických systémech, což je i třeba aktivita Slunce, tzn. využití v chaotických systémech. 

Nakonec tři obrázky s trochou souvislotí :p






Žádné komentáře:

Okomentovat