"Vyloučíme-li nemožné, výsledek, ať už jakkoli nepravděpodobný, musí býti pravdou."

pátek 18. října 2013

Aspergerův syndrom

Jako první musím podotknout, že se nejedná o nemoc, a proto se mi ani nezamlouvá označení syndrom. Nazvala bych to jako jedinečné a jiné fungování mozku než je běžné a to mnohdy s velkým přínosem pro skupinu lidí či společnost (i když sami tito lidé to nemají s žitím ve většinové společnosti vůbec snadný). Pro lepší pochopení úvodu sem dám příklady lidí, kteří projevovali nebo projevují příznaky AS: Isaac Newton, Albert Einstein, H P Lovecraft, Nikola Tesla, Jane Austen, Daryl Hannah, Mozart, Nietzsche, Edison, Isaac Asimov, Hitchcock, Woody Alan, Ladyhawke atd. V seriálech je to pak Sheldon Cooper (Teorie velkýho třesku) a Temprenc Brennanová (Sběratelé kostí).

Asi většina z vás má představu, co to autismus je (hádám si vybavíte RainMana :p ), ale o Aspergerově syndromu má představu jen malá část z vás. AS totiž patří do autistickýho spektra a zjednodušeně by se dalo říct, že je jeho lehčí formou.

Příznaky:
Nerozumí výrazům tváře, tónu hlasu, řeči těla, a i oni sami nemají dostatečnou mimiku a mají omezená gesta, vysílají matoucí signály do okolí a i okolí nerozumí signálům jejich, to všechno může působit tak, že jsou buď emočně oploštělí nebo nemají emoce vůbec. To je ale velkej omyl! Spíše než snáší, tak nesnáší dotyky, mají potíže rozumět nepsaným společenským pravidlům, takže třeba to, že mají potíže s očním kontaktem a při rozhovoru nebo přednášce se nedívají druhýmu do očí může osoba mluvící vyhodnotit jako nezájem, a přitom tomu je právě naopak. Z toho vyplývá i jejich neporozumění významu různých oslav jako jsou narozeniny a radosti z obdržených dárků. Typický pro AS jsou rituály, čili opakování činností, a to i opakování pohybů jako je kývání ze strany na stranu apod., což má uklidňující charakter. Hodně lidí s AS se velmi silně a intenzivně věnuje oblasti svýho zájmu, to vede k hlubokým znalostem, až k encyklopedickým. Další charakteristikou AS je zmatenost, puntičkářství, výbušnost a agresivita. Jsou přecitlivělý na různé zvuky, barvy, světlo. Často se dočtete, že nerozumí nadsázce, metaforám, vtipu, ale už se moc nedočtete, že jsou i tací, kteří mají nadměrně vyvinutý smysl pro humor.

Diagnosa:
Protože lidé s AS nemají poruchu řeči (naopak mají bohatou slovní zásobu) jako je tomu u autismu, tak dochází často k chybným diagnosám jako je schizofrenie, obsedantně-kompulsivní porucha, ADHD atd.

Léčba:
Neléčit! Jen nepotlačovat svoje ambice, nevzdávat se svých cílů, nemyslet si nic o podřadnosti, porouchanosti, neúplnosti :) Naučit se zvládat svoje emoce, chování, ovládat se, naučit se reagovat v určitých situacích ve smyslu vzorce, i když je to díky neustálýmu generování nových situací obtížný. Pak taky porozumění a pochopení od okolí určitě není na škodu.

Já vidím v lidech s AS osoby jedinečný. V podstatě z jejich práce, vědomostí, nápadů atd. společnost těží. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že osoba s AS, co jsem poznala já je čestná, spravedlivá, obětavá, oddaná, opravdově milující :)

2 komentáře: