"Vyloučíme-li nemožné, výsledek, ať už jakkoli nepravděpodobný, musí býti pravdou."

pátek 18. října 2013

Singularita

Všichni to slovo známe, ale víme všichni, co přesně znamená? :p

Singularis = výjimečný, jedinečný.

Pojem Singularita se rozšířil z fyziky, matematiky, kosmologie do plno dalších oborů jako je kybernetika, informatika, futurologie a jedná se o zlomový bod, výjimečný bod ve sledu událostí, dějů.

Přece jenom toto vysvětlení pojmu Singularita je takový málo říkající až neříkající nic, takže se zachovám příkladně a uvedu dva příklady :D

Prvním příkladem je vznik vesmíru díky tzv. Velkýmu třesku (Big Bang). Vznikl asi před 13,7 miliardami let v podstatě z něčeho, co zkomprimovaně obsahovalo nekonečno. Vznikl z něčeho, co bylo malý, hustý, horký, časoprostor se v tom nekonečně zakřivoval. Řekněme, že to byl výjimečný a jedinečný bod, který můžeme nazvat Singularita.





 Druhej příklad souvisí s rychlým vývojem informační, výpočetní technologie. Vývoj to není pouze rychlej, ale i se stále zrychluje. A zrychlení se zase zrychluje, takže dochází ke zrychlení zrychlení. Až nastane výjimečnej bod, kdy se technologie budou vyvíjet samy, samy se budou vylepšovat, nastane Singularita, doba kdy stroje budou vyvíjet stroje, doba AI (umělé inteligence), doba kdy stroje projdou Turingovým testem (v momentě kdy člověk nedokáže rozpoznat, že komunikuje se strojem, botem).
Tak jako Transhumanismus představuje snahu o vylepšení člověka z H (human) na H+ (human plus), tak může Singularita představovat AI a její následnou snahu o vylepšování na AI+.

Stroje nás vyhladit můžou, ale nemyslím si, že je to nezbytný, podle mě je dost pravděpodobný, že k tomu nedojde. A to díky nevelkým rozdílům mezi člověkem a strojem, buď bude člověk vylepšenej, a nebo bude možný vědomí přímo nahrát do virtuality, počítače, robota.

A pořád si stojím za tím, že tím vším nemusí dojít ke ztrátě lidskosti, jak budou mnozí namítat, pořád beru tělo jen jako schránku pro duši :p

Možná už není na místě otázka, jestli Singularita nastane, ale kdy nastane :)

A samozřejmě obrázky nemůžou chybět :)








Žádné komentáře:

Okomentovat