"Vyloučíme-li nemožné, výsledek, ať už jakkoli nepravděpodobný, musí býti pravdou."

neděle 20. října 2013

Teorie superstrun

Stavební kameny vesmíru jsou bodové částice(atom, skládající se z jádra a obalu, v jádře jsou obsaženy protony a neutrony, v o balu pak elektrony. Protony a neutrony jsou pak složeny z kvarků, které se řadí spolu s elektrony k elementárním částicím).



Podle teorie superstrun jsou stavební kameny vesmíru struny (vlákna, podobná tenké chvějící se gumičce), které vibrují (chvějí se). Pokud struna vibruje jedním způsobem stává se z ní proton, pokud vibruje způsobem jiným, pak je třeba elektron, čili struny se od sebe liší svými vibracemi.

Nepřipomíná vám to trošku šroubovici? Možná i nějakou spojitost s fraktály?



 Podle Teorie velkýho třesku vesmír vznikl z malýho bodu (singularita – výjimečný bod), pro jeho popis bychom použili kvantovou mechaniku (zákony malého). V dnešní době je ale vesmír obrovskej, obsahuje plno galaxií, planet atd., takže bychom pro jeho popsání použili obecnou teorii relativity (zákony velkého). Popisujeme tedy jednu a tu samou věc, ale dvěma různými teoriemi, který jsou ještě ke všemu v rozporu. Z toho by se mohlo zdát, že každá část vesmíru má svoje vlastní zákony (velký má svoje a malý má taky svoje).
Teorie superstrunby měla sjednocovat kvantovou mechaniku – zákony malého (zabývá se částicemi, např. molekuly, atomy, fotony atd.) a obecnou teorii relativity – zákony velkého (popisuje chování velkých, rychlých a hmotných objektů, např. planety). Měla by přinášet zákony pro všechny.

Jak Teorie superstrun sjednocuje dvě rozporuplný teorie?

Za elementární je považována struna, která je ale příliš velká na to, aby se jí týkalo chování v malých prostorech a to díky dolnímu limitu pro velikost částice. Menší objekty jakoby neexistovaly. A je po problému :D

Dimenze

Teorie superstrun předpokládá existenci více než třech dimenzí (rozměrů – délka, výška, hloubka), resp. čtyř dimenzí (rozměrů – délka, výška, hloubka a čtvrtý rozměr čas). Předpokládá existenci ještě dalších šesti malých dimenzí (celkem tedy předpokládá dimenzí deset). M – teorie, která sjednocuje různé teorie superstrun, které vlastně odlišnými popisy popisují tu samou věc (je jich 5), předpokládá jedenáct rozměrů. Tyto další dimenze jsou stočný do mrňavých klubíček a my je nejsme schopni vidět. Ve výsledku to znamená, že náš vesmír je vícedimenzionální (n - ) a další vícedimenzionální vesmír by byl paralelní.

O sloučení kvantové mechaniky a obecné teorie relativity se v dnešní době pokouší třeba Stephen Hawking a nebo Sheldon Cooper :D

Na závěr dám jeho slova :)

"Má práce ukazuje jen na to, že nemusíme přijímat představu vesmíru, který vznikl jako výsledek Boží myšlenky. Ale pořád zbývá otázka, proč se vesmír vůbec obtěžuje existovat. Chcete-li, můžete definovat Boha jako odpověď na tuto otázku." Stephen Hawking



Žádné komentáře:

Okomentovat