"Vyloučíme-li nemožné, výsledek, ať už jakkoli nepravděpodobný, musí býti pravdou."

pátek 18. října 2013

Transhumanismus

Zkracováno na >H nebo H+ (Humanity plus)
Trans = přesahující nějaké meze
Humanismus = lidský


Transhumanismus = cca překonání lidských omezení

Jedná se o intelektuální hnutí, který s využitím moderních technologií usiluje o vylepšení člověka (jednotlivců) jak po fyzické, tak i po mentální stránce. Důležitej je tady předpoklad, že člověk v dnešní době není na konci vývoje a díky technologiím může překonat současný lidský omezení.


 "Jsme jen odrazový můstek k tomu, čím můžeme být" (Thx Samečku za obrázek)


Z Wikicitátů dám jeden výstižnej: "Transhumanismus se zavazuje k překonání lidských omezení ve všech jejich formách včetně prodloužení délky života, rozšíření inteligence, trvale rostoucích znalostí, dosažení plné kontroly nad svou osobností a identitou, a způsobilosti k opuštění planety. Transhumanisté hodlají dosáhnout těchto cílů prostřednictvím rozumu, vědy a technologie." (Natasha Vita More)

Jedná se například o nanotechnologie, implantáty v těle, kybernetiku; speciální materiály pro textil, stavebnictví; vylepšování pomocí manipulace s genetickým kódem; myšlenky o převedení vědomí do virtuálního světa, počítače; stvoření inteligentních strojů, připojení mozku i internetu, znásobení smyslů atd.
Produktem transhumanismu jsou dnes běžný věci jako náhradní klouby, zubní protézy, naslouchátka, kardiostimulátory, plastická chirurgie, změna pohlaví, transplantace a dokonce i samotnej Stephen Hawking.


Cíl:
Cílem je pomocí pokroku odstranit nemoci, chudobu, celkově zvýšit kvalitu života.

K těmto myšlenkám se hlásí třeba robotik Moravec, Marvin Minsky, Stephen Hawking, kterej dokonce prorokuje vývoj jednotlivců ve vyšší bytosti, který ovládnou Zemi a začnou osidlovat vesmír.

Pochopitelně každá mince má dvě strany, a existují jak příznivci, tak i odpůrci Transhumanismu. Je tu pochopitelně riziko neetickýho zneužití různými skupinami, je tu i možnost, že by technologie byly přístupný jen vybrané elitě a plno dalších rizik.

V této souvislosti, slyšeli jste o Nadaci Keshe? Jestli je reálná nebo jde o hoax (poplašnou zprávu), to je otázka. Nebudu to posuzovat.
V kostce o co se jedná. Tato nadace údajně disponuje technologiemi (magnetickými, gravitačními, vesmírnými...), který by vyřešily současný problémy s energií, potravinami, životním prostředím atd. Díky těmto technologiím by měl mít každej stát přístup k potravinám, vodě, energiím bez ohledu na národnost, politiku, náboženství. Jde o zveřejnění postupů pro výrobu podle patentů od Nadace (k nějakýmu předání a prezentaci už mělo údajně dojít v tomto roce). Zní to spíš jako pohádka, je mi to jasný, ale líbí se mi myšlenka řešení krize technologiemi), který si navíc myslím, že už dávno existují (současný technologie jsou starý cca 30 let) a to bez ohledu na to, jestli jsou zprávy o Nadaci fikcí nebo faktem.

Myšlenky Transhumanismu se mi hodně zamlouvají. Člověk přece má přirozenou touhu zlepšovat svůj život :)

Toto téma souvisí s tématem Singularita.

A ještě obrázky :)




Žádné komentáře:

Okomentovat