"Vyloučíme-li nemožné, výsledek, ať už jakkoli nepravděpodobný, musí býti pravdou."

sobota 12. října 2013

Úplněk

Nastudováno a sepsáno trochu z rychlíku, tak snad i teď jsem to napsala lidsky, pochopitelně, to je mojí prioritou ;-)

Měsíc


Měsíc je přirozená družice (= satelit = pohybuje se po oběžné dráze jinýho tělesa) Země.
Můžeme se setkat ještě s názvy jako luna, Selene (bohyně měsíce a moje oblíbená hrdinka filmu Underworld :D)

K Zemi je obrácen stále jednou stranou díky tomu, že doba otáčení kolem své osy trvá stejně dlouho jako doba oběhu kolem Země = synchronní oběh.

Fáze Měsíce


 Dle Wikipedie můžeme rozdělit na 4 fáze a taky si můžeme povšimnout slova čtvrť, což je špatně, protože čtvrť je tak možná část města. U měsíce ale mluvíme o čtvrtinách, čili správně je čtvrt! Takže jsou to:
Nov – prostě není vidět, schoval se :D
První čtvrt - má tvar písmene D (říká se, že dorůstá)
Úplněk – je vidět úplně celej, celé své kráse :D
Poslední čtvrt – má tvar písmene C (říká se, že couvá)






Konečně se dostávám k vysvětlení, proč Měsíc působí na člověka, přírodu.
Je to díky slapovým silám. Vznikají díky gravitačnímu působení Měsíce na Zemi, a důsledkem je třeba příliv a odliv (na objekty, který jsou Měsíci blíž, působí větší gravitační síla Měsíce. Čili objekty co jsou na přivrácené straně k Měsíci jsou mu blíž a převažuje gravitační síla, kdežto na straně odvrácené převažuje síla odstředivá a hle příliv je na světě). Nebudu se víc rozepisovat, ale tohle celý "fungování“ je pro mě prostě fascinující :)


Takže pokud Měsíc působí na příliv a odliv moře, což je voda a lidský tělo se skládá z cca 70% vody, tak i u člověka může přece působit jako přiliv a odliv. Tzn., působit otoky. Je všeobecně známé, že při úplňku jsou lidé nervóznější, špatně spí, zvyšuje se spotřeba alkoholu, zvyšuje se chuť na sex, všechno jakoby se umocňovalo. Když Měsíc dorůstá, tak by se dalo říct, že dodává energii, sílu. Obecně, když něco chceme nechat vyrůst, zvětšit, tak je to vhodný ve fázi dorůstání. Když chceme něco nechat zmenšit, vyčistit, odstranit, zhubnout, tak ve fázi couvání to bude mít větší efekt. Tím je vysvětlený proč se třeba bylinky sbírají za úplňku, proč se některý rituály provádějí za úplňku atd.

Nervovou tkání prochází stejnosměrnej proud, ten se dá ovlivnit elektromagnetickým polem, a i když má Měsíc slabý magnetický pole, přece může na člověka působit, takže tím si vysvětluju rozrušenost a podrážděnost při úplňku :)

Žádné komentáře:

Okomentovat