"Vyloučíme-li nemožné, výsledek, ať už jakkoli nepravděpodobný, musí býti pravdou."

pátek 18. října 2013

Příčina vzniku Aspergerova syndromu

Je nutný jako první uvést, že příčina vzniku AS, autismu není objasněná. Pravděpodobně jepříčina multifaktoriální, tzn., že se na ní podílí více činitelů. Existují pouze různé hypotézy a právě o těch budou další řádky :p

Pominu zcestnou teorii v cca 50. letech 20. století o tom, že za vznik může chladná výchova rodičů (samozřejmě se to házelo hlavně na matky a nejlépe s vyšší inteligencí). To mělo za následek jen zbytečný sebevýčitky, frustraci matek a terapií bylo odebrání dětí do ústavu, prostě naprostá katastrofa.

První relevantní příčinou AS by mohla být amygdala (část mozku, jejíž hlavní rolí je uchovávání paměti, informací, které jsou propojeny s emocemi.Díky ní rozpoznáme výraz tváře a v podstatě určuje naše chování ve společnosti. Spouští naše primární emoce v emocionálně vypjatých situacích. Zodpovídá také za agresivní chování a prostě za emoční doprovod). Děti s autismem se rodí s normální velikostí mozku, ale ve zhruba dvou letech dojde k neobvyklýmu růstu a to včetně amygdaly. Máme tu dva tábory, jeden tvrdí, že zvětšená amygdala vede ke špatným sociálním vazbám a spojuje to s autismem (u dětí pak k „podlehnutí“ agresivitě, pokud je přední část mozkové kůry méně vyvinutá a nedokáže převážit nad vlivem amygdaly. To se týká ale pouze chlapců, u dívek tato asymetrie mozku nemá vliv na agresivitu. U dospělých má zvětšená amygdala za následek stavy úzkosti, deprese). Druhej tábor považuje zvětšenou amygdalu za znak oblíbenosti a úspěšnosti ve společnosti, a čím větší, tím víc kamarádů. Já osobně jsem za to, že zvětšená amygdala spojená s další asymetrií mozku = špatný sociální vazby, podlehnutí primárním (instinktivním) emocím a vidím souvislost s autismem.
Myslím si, že by mohla být příčina v jiné velikosti některých částí mozku (asymetrii) a v používání odlišných částí mozku k jednotlivým mozkovým činnostem než je obvyklý.

Druhou možností je pojmout autismus jako metabolickou poruchu. Jde o neúplné trávení proteinů (peptidy, které tím vznikají mají charakter morfinu (droga) – gluteomorfin – vznikající při špatným trávením lepku), kdy nekompletně trávený proteiny se dostanou přes střevní stěnu do CNS(centrálního nervového systému). Z toho vyplývá, že lidé s autismem špatně tráví lepek a casein (mléčný protein). Jde tedy o to zjistit, kterým potravinám se vyhýbat, zjistit potravinový alergie, nasadit vitamíny, minerály atd.
Mně to dává smysl, vždyťlidé s AS, autismem trpí často zažívacími problémy ( zácpami, průjmy, bolestmi břicha),exemy, kopřivkami, záněty ucha, spojivek atd. Čili přejít na částečně dietní režim není od věci.

Samozřejmě tu hraje roli dědičnost, genetika. Pokud v rodině někdo má/měl AS, autismus zvyšuje se pravděpodobnost výskytu u dětí. Já bych se ale spíše přikláněla k tomu, že dědičná není přímo dispozice k autismu, ale spíše k metabolické poruše?

Další zajímavou teorií o původu autismu je imunita, kdy imunitní odpověď na bakterie je u autistů méně intenzivní. Autisté mají jinou odpověď na bílkoviny rostlinnýho původu. Takže teoreticky by příčinou vzniku mohla být infekce.

Další příčinou může být zvýšená hladina testosteronu (mužský pohlavní hormon, u žen se fyziologicky v malým množství vyskytuje taky) během nitroděložního vývoje. Z toho vyplývá, že autistický projevy by mohly vlastně být projevem extrémních mužských vlastností jako např. menší schopnosti empatie, smysl pro přesnost, větší samotářství, horší vyjadřování atd.

(Jen něco do závorky: Existuje také možnost, že autismus a schizofrenie jsou vlastně protipóly. V genomu bylo nalezeno místo, které je u autistů duplikováno (sekvence se opakují) a u schizofreniků deletováno (sekvence schází). Pokud se sekvence opakují dojde k vývoji většího mozku a autismu, pokud chybí dojde k vývoji menšího mozku a schizofrenii? )

Žádné komentáře:

Okomentovat